Hemen Ara: +90 (553) 448 49 23
info@keynesdanismanlik.com
Pazartesi - Cuma 09.00 - 18.00

Bilişim Teşvikleri

TİCARET BAKANLIĞI
BİLİŞİM SEKTÖRÜ TEŞVİKLERİ

Bilişim sektörü destekleri; devletin mobil app, oyun, yazılım vb. üreten firmalara yönelik sunduğu olağanüstü desteklerdir. Üstelik bu desteklerden yararlanmak çok kolay. Eğer bir sermaye şirketin ve yurt içi marka tescil belgen varsa, ihracat odaklıysan bu desteklerden firmanızı yararlandırabilirsiniz demektedir.

Ürettiğiniz yazılım, oyun ve mobil uygulamaları yurtdışındaki kullanıcılara sunuyorsanız devletin en çok destek vermek istediği alanda bulunuyorsunuz demektir. Çünkü hem bilişim sektöründe nitelikli işler yapıyor hem de ülkeye döviz kazandırıcı faaliyetler yürütüyorsunuzdur. Tam bu noktada sizleri bekleyen çok önemli destekler bulunmakta.

Girişimcilerimizin hepsi bu desteklerle ilgili genel bir kanaate sahip olsa da desteklerin gerçekten verilip verilmediğine, dosyaların nasıl hazırlanıp nereye sunulacağına, sistemin işleyişine ve geri ödeme sürelerine ilişkin çeşitli sorularının olduğunu da biliyoruz. Buradaki paylaşımımızda bu sorulara dilimiz döndüğünce yanıt vermeye çalışacağız.

Bir bilişim firması olarak yaptığınız reklam harcamalarının büyük bir kısmını iade olarak alabileceğinizi biliyor musunuz? Bu harcamalar Google, facebook, instagram, snapchat, Ironsrc, Admob, Criteo, Admob veya geleneksel kanallar aracılığıyla yapılan harcamalar olabilir.

Uzun yıllardır var olan ve en önemli kısmını reklam tanıtım desteklerinin oluşturduğu teşvikler 20 Nisan 2022 tarihi itibarıyla çok daha kapsamlı ve detaylı bir formatta yeniden düzenlendi.

20 Nisan 2022 Bilişim Sektörü İhracatçıları için milat niteliğinde bir tarih oldu. Açıklanan yeni destek paketi ile bilişim teşviklerinin kapsamı oldukça genişletildi. 2015 yılında yürürlüğe giren eski tebliğin hızla değişen dinamiklere karşılık verememesi böylesi bir revizyonu gerekli kılıyordu.

Sadece mobil uygulama, oyun ve yazılım firmalarına verilen destekler telekomünikasyon, big data, siber güvenlik yeşil dönüşüm, dijital aracılık, blokchain gibi alanlarda çalışan birçok firmaya da verilmeye başlandı.

Yurtdışı marka tescil, Rapor ve veri analizi, belgelendirme, barındırma, yerelleştirme, reklam tanıtım, platformlara ödenen komisyonlar ve fuar katılım destekleri zaten mevcuttu ve bilişim firmaları bu desteklerden yararlanabilmekteydi. Yeni düzenleme ile teşviklerin kapsamı oldukça genişledi, tutarlar, limitler ve sayılar daha cezbedici bir noktaya ulaştı. Bununla birlikte pek çok yeni teşvik kalemi de yeni mevzuatla birlikte ihdas edildi.

Yapılan değişiklikler içinde en önemlilerden bir tanesi, sadece mobil uygulama veya oyun üreten firmalara verilen 2 kişilik personel ücret desteği 5 personele çıkartılması ve yazılım ihracatçılarının istihdam edeceği personellerin de bu kapsama dahil edilmesi oldu. Önceki mevzuatta yazılım firmalarının personel ücretleri desteklenmiyordu. Yine 4 yıllık ücret destek süresi 5 yıla çıkarıldı.

Yepyeni teşviklerden bir tanesi yurtdışından freelancer yazılımcı bulmak için kullanılan Upwork, Fiverr, Guru, Freelancer, WeWorkremotely gibi platfomlara ödenen komisyonların %60’ı devlet tarafından karşılanmaya başlandı.

Diğer bir yeni teşvik desteklenen e-tı̇caret sı̇te ve platformlar – uluslararası kuruluşlar lı̇stesı̇’nde  yer alan sı̇te ve platformlara üyelı̇k gı̇derlerı̇ desteği oldu.

Teşviklerle ilgili süreler en çok merak edilen diğer bir konu. Dosyayı inceleyen uzmanın ve TCMB’nin ödeme planlarına göre 2 ila 6 ay arasında değişkenlik gösteren süreler mevcut.

1.Tekno-Hızlandırıcı İhracat Projeleri Desteği

70%-80 80%

Oran: %70 – %80

Verilen Destek: Proje başına 9.618.000 TL

Şirketlerin yurtdışında bulunan Launchpad ve Accelator proramları kapsamında danışmanlık giderleri desteklenir

Tekno-Hızlandırıcı İhracat Projeleri 2 yıl süre ile yürütülür.

Proje başvurusunda yer alacak katılımcı şirket sayısı en az 8 olmalıdır.

2.Yurt Dışı Marka/Patent Tescil ve Koruma Desteği

  70%

Oran: %60-%70 

Verilen Destek: Yıllık 1.202.000 TL

Şirketlerin yurt içi tescil belgesine sahip oldukları ürün, hizmet, marka, patent, fikri mülkiyet haklarının yurt dışında tescili, akreditasyonu, yenilenmesi ve korunmasına ilişkin giderler desteklenir.

Destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılabilir.

3.Rapor ve Veri Analizi Desteği

  60%

Oran: %60

Verilen Destek: Yıllık 1.202.000 TL

Şirketler yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın alınan veya yaptırılan raporlara ilişkin giderler desteklenir

Şirkete özel olarak hazırlanacak raporlar (Veritabanı üyelikleri hariç), en fazla 2 yıllık olmalıdır. Destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılabilir.

Destek başvurusu için öncelikle hizmet gerçekleştirilmeden ön onay alınmalıdır. Ön onay olmadan yapılan destek başvuruları değerlendirilmez.

4.Belgelendirme Desteği

  60%

Oran: %60

Verilen Destek: Yıllık 1.202.000 TL

Belgelendirme Desteği kapsamında;

  • Alım ve yenileme giderleri,
  • Müracaat ve doküman inceleme giderleri,
  • Belgelendirme tetkik giderleri,
  • Belge kullanım ücretleri,
  • Zorunlu kayıt ücretleri,
  • Gözetim giderleri,
  • Yenileme giderleri,
  • Test/analiz giderleri desteklenir.

Destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılabilir.

5.Yurt Dışı Arama Desteği

  60%

Oran: %60  

Verilen Destek: Yıllık 601.000 TL

Şirketlerin geliştirme, kod inceleme ve test çalışmalarında yurt dışında yerleşik kişilerden yararlanmak üzere yurt dışı şirket ve platformlar ile gerçekleştireceği anılan çalışmaların yaptırılmasına yönelik iş ilanı verme, insan kaynağı arama, bağlantı kurma ve komisyon giderleri desteklenir.

Kapsama alınacak e ticaret site veya platformunun yurtdışında yerleşik şirket veya kurumlarca işletilmesi ve yabancı dilde yayın yapması gereklidir.

Destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılabilir.

6.Hizmet Pazarlamaya Yönelik E-Ticaret Site ve Platformlar ile Uluslararası Kuruluşlara Bireysel Üyelik Desteği

  70%

Oran: %60 – %70

Verilen Destek: 96.000 TL / Site-Platform-Yıl

Şirketlerin hizmet ürünlerini pazarlamalarına yönelik Bakanlıkça onaylanan e-ticaret siteleri ve platformlar ile uluslararası kuruluşlara üyelik giderleri desteklenir.

Şirketler e-ticaret sitesi veya platform başına en fazla 5 yıl süreyle desteklenir

7.Yazılım, Mobil Uygulama, Dijital Oyun Geliştirme Desteği

  50%

Oran: %50 (Yeni Mezun %60)

Verilen Destek: Yıllık 601.000 TL/Personel başına

Şirketler tarafından yabancı dilde yazılım, mobil uygulama, dijital oyun geliştirilmesi süreçlerinde çalıştırılmak üzere istihdam edilen aynı anda en fazla 5 adet personelin aylık brüt ücretleri desteklenir.

8.Kiralama (Yazılım-Donanım) Desteği

  50%

Kiralama Donanım

Oran: %50
Verilen Destek:  Yıllık 1.202.000 TL

Şirketlerin yabancı dilde yazılım, dijital oyun, mobil uygulama, dijital aracılık platformu geliştirilmelerine yönelik olarak kiralayacakları;

  • Test merkezi,
  • Simülatör,
  • Endüstriyel robotik teçhizat diğer teçhizat giderleri desteklenir.

Kiralanacak unsurun yerli malı veya yerli üretim belgesine, logosuna sahip olması durumunda, destek oranına %10 ilave edilir.

Kiralama Yazılım

Oran: %60

Verilen Destek: Yıllık 1.202.000 TL

Şirketler yabancı dilde yazılım, mobil uygulama, dijital aracılık platformu veya dijital oyun geliştiren şirketler tarafından satın alınan ya da kiralanan yazılım lisanslarına ilişkin giderler desteklenir

Kiralanacak unsurun yerli malı veya yerli üretim belgesine, logosuna sahip olması durumunda, destek oranına %10 ilave edilir

9.Pazara Giriş Desteği

  50%

Oran: %50

Verilen Destek: Yıllık 4.809.000 TL

 Şirketler tarafından yazılım, dijital oyun, mobil uygulama, dijital aracılık platformunun yurt dışında pazarlanmasına yönelik olarak gerçekleştirilen;

*Yerelleştirme (Lokalizasyon),                            *Metaverse entegrasyonu

*Dijital dosya hazırlama, çoğaltma,                   *Blok zincir entegrasyonu

*Barındırma (Hosting),                                         *NFT (Değiştirilemez jeton) entegrasyonu

*Artırılmış, sanal gerçeklik entegrasyonu,        *Yabancı dile çeviri giderleri ile diğer pazara giriş

giderleri desteklenir.

10.Reklam Tanıtım Pazarlama Desteği

  70%

Oran: %60 – %70

Verilen Destek: Yıllık 9.618.000 TL / Platform başına

Verilen Destek: 7.214.000 TL/Genel Tanıtım

 Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilen reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler desteklenir.

-Google Playstore, Appstore reklamları       -E-Ticaret platformlarında verilen reklamlar

-Arama motorlarına verilen reklamlar          -Açık hava, bina, durak

-Sosyal medya reklamları                                -Tv, radyo, sinema, dergi sponsorlukları

-Blok zincir alanlarına verilen reklamlar       -Billboard, pano, tabela

Bu destek kapsamında yararlanacak olan şirketlerin kuruluş tarihi üzerinden en az 1 yıl geçmesi gerekir.

11.Ürün Yerleştirme Desteği

  60%

Oran: %60

Verilen Destek:  Yıllık 2.404.000 TL / Platform başına

 Şirketlerin hizmet ürünlerinin tanıtılmasına yönelik olarak yurt dışında gösterimi yapılan Sinema filmi, Belgesel, Dizi, Animasyon filmi, program formatı ile dijital oyunlarda yer alacak hizmet ürünü yerleştirmelerine yönelik giderler desteklenir.

Gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetlerinin yabancı dilde ve yurt dışına yönelik olarak yapılması zorunludur.

Destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılabilir.

12.Komisyon Desteği

  60%

Platform Komisyon

Oran: %50 – %60

Verilen Destek: Yıllık 2.404.000 TL

Şirketler tarafından yazılım, mobil uygulama, dijital oyun, dijital aracılık ve hizmet platformunun yurt dışı satış ve dağıtımına yönelik olarak uygulama/oyun platformlarınca tahsil edilen komisyon bedelleri desteklenir

Acente Komisyon

Oran: %50

Verilen Destek: Yıllık 2.404.000 TL

Şirketler tarafından yurt dışı satış ve dağıtımına yönelik olarak acentelere yapılan Komisyon ödemeleri desteklenir.

13.Yurt Dışı Fuar/Kongre/Konferans/Seminer Desteği

  60%

BİREYSEL KATILIM

Oran: %60 – %70

Verilen Destek: Etkinlik başına 601.000 TL |  Prestijli etkinlik başına 1.202.000 TL

Bir şirket bir takvim yılı içinde gerçekleştirilen en fazla 3 etkinlik için prestijli etkinlik katılımı desteğinden yararlanabilir.

Söz konusu organizasyona stand ile katılım sağlanması gerekir.

MİLLİ KATILIM

Oran: %70 – %80

Verilen Destek: Etkinlik başına 601.000 TL  |  Prestijli etkinlik başına 1.202.000 TL

Organizasyona stand ile katılım sağlanması gerekir.

Gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetlerinin yabancı dilde ve yurt dışına yönelik olarak yapılması zorunludur.

14.Yurt İçi Fuar/Kongre/Konferans/Seminer Bireysel Katılım Desteği

  60%

Oran: %70

Verilen Destek: Etkinlik başına 360.000 TL

Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan yurt içi fuarlar ile kongre, konferans, seminer etkinliklerine katılımlarına ilişkin bireysel katılım giderleri desteklenir.

15.Yurt Dışı Birim Desteği

  60%

Oran: %60 – %70

Verilen Destek: Yıllık 2.885.000 TL/Birim (ülke başına)

Şirketlerin yurt dışı birimlerinin açılmasına ve işletilmesine yönelik;

  • Brüt kiralama,
  • Kullanım hakkı,
  • Komisyon ve hizmet giderleri desteklenir.

Şirketler kira gideri desteğinden her bir ülke için en fazla 5 yıl yararlandırılır.

Bir şirket, bu madde kapsamındaki desteklerden aynı anda en fazla 10 birim için yararlanabilir.