Bilişim sektörü destekleri; devletin mobil app, oyun, yazılım vb. üreten firmalara yönelik sunduğu olağanüstü desteklerdir. Üstelik bu desteklerden yararlanmak çok kolay. Eğer bir sermaye şirketin ve yurt içi marka tescil belgen varsa, ihracat odaklıysan bu desteklerden firmanızı yararlandırabilirsiniz demektedir.
Yurt dışına yönelik yapılan; katalog, sosyal medya (facebook, google, youtube vb.), gazete, dergi, televizyon reklamları, pop-up ve sponsorluk gibi reklam ve tanıtım giderlerine yönelik işletmelere verilen 4 yıl süreli desteklerdir.
Tanıtımını hedef veya öncelikli ülkelerden birinde yaptıysan veya firmanın merkezi 4, 5, veya 6. teşvik bölgelerinde ise destek oranı %70 oranında olur.
Ürün / hizmet tescil harcamaları ile yurt içinde tescili sağlanmış bir markanın yurtdışı tescili ile korunmasına yönelik harcamaların 4 yıl süreli desteklerdir.
Tanıtımını hedef veya öncelikli ülkelerden birinde yaptıysan veya firmanın merkezi 4, 5, veya 6. teşvik bölgelerinde ise destek oranı %60 oranında olur.
Tescil yenileme giderleri bu destek kapsamında değerlendirmez.
Yurtdışında satın alacağın şirketi belirledikten sonra danışmanlık hizmeti almadan önce Ticaret Bakanlığından ön onay alınması şartı aranır.
Ülke pazarına girişte zorunlu olarak aranan veya pazara giriş avantaj sağlayan belge/sertifika harcamaların 4 yıl süreli desteklenir.
Bu destek kapsamında bakanlığın ‘Desteklenen Belge ve Sertifikalar Listesi (Ek-7A) ‘ nde yer verilen belgeler desteklenmektedir.
Hizmetini pazarlanmak istediğin ülkeye yönelik alınmak istenen;
Destek başvurusu için öncelikle hizmet gerçekleştirilmeden ön onay alınmalıdır. Ön onay olmadan yapılan destek başvuruları değerlendirilmez.
Dünya’nın herhangi bir noktasında kiralanan ofis /ön tanı merkezi giderlerin 10 birime kadar 4 yıl süreli desteklenir.
Bilgisayar oyunu veya mobil uygulama geliştiren şirketler, yaptıkları dijital ürünün yurt dışına pazarlanmasına yönelik gerçekleştirdikleri;
Barındırma giderleri oyun/uygulama başına max. 20.000 $’a kadar karşılanmaktadır. Arama motoru optimizasyonu faaliyetlerine ilişkin giderler destek kapsamında değildir.
Bilgisayar oyunu – mobil uygulama hazırlayan şirketlerin yurt dışında satışa yönelik platformlara ödedikleri harcamalar 4 yıl süre ile desteklenir.
Uygulama/oyunların satılması planlanan platformlarda şirket adına hesabın olması ve şirket adına pazarlanmış olması gerekir.
Bu destekte satın alınacak yazılım masrafları / max. 2 personele kadar istihdam edilecek personelin brüt ücret giderlerine yönelik destektir.
Öncelikle yapılması gereken oyun/uygulama geliştirmeden önce ön başvuru yapılması gerekir. Geliştirme projesi en fazla 1 yıl süre ile desteklenir.